Farby mäsa

Domáce a dovoz
Mäso je veľmi dôležitou súčasťou nášho jedálnička, látky, ktoré obsahuje sú prospešné nášmu telu a navyše sa dá pripravovať na tisíce spôsobov. Kuracie, morčacie, hovädzie alebo bravčové, nezáleží na tom, aké. Záleží na tom odkiaľ. Prečo? Pretože to odkiaľ mäso pochádza má veľký vplyv na jeho kvalitu. Stále častejšie sa stretávame s dovážaným mäsom zo zahraničia a stále menej s lokálnymi dodávateľmi. Preprava, skladovanie a rôzne podmienky a metódy spracovania sa vo veľkom podpisujú na kvalite. Koho teda ale viniť, keď na nás z pultu zazerajú zelené párky alebo je hovädzia konzerva s prekvapením v podobe červov?mäsové výrobky.jpg
Predajne
Najjednoduchšou možnosťou je obviniť predajňu, že svojim zákazníkom ponúka pokazené mäsové výrobky a zavolať na ňu hygienu. Treba sa však zamyslieť nad tým, že nie vždy je za to zodpovedný mäsiar, ale častejšie jeho dodávateľ. Pri obrovskom a neustálom dovoze sa vo veľkých obchodných reťazcoch stáva čoraz ťažšie dozorovať každý jeden produkt privezený z druhého konca Európy. Nemusí ísť hneď o firmu, ktorá vôbec nedodržiava hygienické normy, ale prevážať mäso stovky až tisícky kilometrov sa i napriek chladiacim technológiám odráža na jeho kvalite a životnosti. Samozrejme, že veľké reťazce sa zároveň snažia minimalizovať náklady a zvýšiť zisky. No za pokazené produkty treba predovšetkým viniť ich výrobcov a dopravcov.chov prasiat.jpg
Chov
Ak nechcete nikoho viniť a zamýšľať sa nad tým, ako zmeniť celý prístup a zamedziť tak v čo najväčšej miere tomu aby sa na mäsiarskych pultoch objavovalo farebné mäso, je tu jedno riešenie. Podpora miestneho chovu. Nie, nemusíte na dvore alebo balkóne chovať ošípané či sliepky, ale keď najbližšie pôjdete nakupovať, dať si námahu nájsť kvalitné lokálne výrobky. Poctivý slovenský chov je síce o niečo drahší, ale čím väčšej podpory sa mu dostane, tým lacnejší bude a zároveň bude pod prísnou kontrolou nie len rôznych komisií, ale hlavne pod priamym dozorom nás, miestnych spotrebiteľov.